Як вберегтись від харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб

На території Хмільницького району Вінницької області в останніх числах червня поточного року зареєстровано спалах харчового отруєння.
За повідомленням ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», 30 осіб, в т.ч 11 дітей, були госпіталізовані в медичні заклади з ознаками харчового отруєння. За результатами лабораторного дослідження в біоматеріалі від чотирьох постраждалих виявлено Сальмонелу Ентерітідіс, дослідження тривають.
В ході епідемічного розслідуванням було з’ясовано, що всі постраждалі пов’язують захворювання з вживанням шаурми, придбаної в закладі громадського харчування «Донер Кебаб» по вул. Незалежності, 49 А в м. Калинівка.
Ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних хвороб зростає влітку, з настанням спекотних днів, і вважливо дотримуватися рекомендацій, щоб уникнути таких випадків:
-
перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом;
-
не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-
не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;
-
при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
-
для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
-
зберігати продукти харчування тільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін;
-
не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
-
приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічній обробці.
-
зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
-
не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
-
не виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах;
-
при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
-
для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Пам’ятайте, що харчові отруєння завжди легше попередити ніж їх лікувати.
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх рідних.
Жмеринське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області




