Домашня консервація, правила та рекомендації по зберіганню.
В зимово - весняний період споживання виробів домашнього консервування займає вагоме місце в раціоні харчування людини. Зробити консервацію в домашніх умовах легко, проте не менш важливо правильно зберігати готову продукцію, тому що консерви можуть зіпсуватись.
Існують загальні правила зберігання домашніх заготовок. Овочеві консерви, які попередньо піддавались термічній обробці (варились, тушкувались тощо), можна зберігати при температурі не вище 20 градусів, відносній вологості приблизно 75%. Квашені та засолені овочі і фрукти повинні зберігатись при температурі від 0 до 4 градусів. Саме тому, їх часто зберігають у холодильнику. М’ясні консерви, гриби або подібні продукти слід зберігати при 3-8 градусах.
Будь-яку консервацію не рекомендується зберігати при мінусовій температурі. Звісно, якщо немає іншого варіанту ㅡ можна, але не тривалий час. Через низьку температуру продукт всередині банки замерзне, а після розмерзання втратить свій товарний вигляд. Але найгіршим варіантом при такому зберіганні є тріскання банки, оскільки рідина має властивість збільшуватись в об’ємі при замерзанні.
ВАЖЛИВО! Ніколи не споживайте консерву з пошкодженої банки, тому що всередину можуть потрапити маленькі осколки, яких навіть не видно озброєним оком. Також порушується герметичність банки, і туди проникають різні бактерії. Таким чином, якщо банка з продуктом тріснула ㅡ споживати його категорично заборонено.
Для багатьох господинь новизною є те, що домашня консерва теж має термін зберігання. І це є одним із ключових факторів смачної, а головне безпечної, консервованої їжі.
М'ясні заготовки домашнього виробництва повинні зберігатися не більше одного року. Такий термін можливий тільки при дотриманні ідеальних умов зберігання, які описані вище. Оскільки їх часто важко дотримуватись, м'ясні консерви рекомендують спожити протягом шести місяців. Споживання м'ясних закруток після закінчення терміну небезпечне для здоров'я та життя людини, може призвести до важкого захворювання ботулізмом.
Овочеві салати, кабачкова ікра чи інші консерви, в яких за рецептом передбачені оцет або лимонна кислота, можуть зберігатися довше ㅡ приблизно пів-півтора року. Ці два компоненти є хорошими консервантами та збільшують тривалість зберігання.
Гриби можна зберігати лише 10 місяців. Після закінчення цього часу їх краще не споживати, навіть якщо ви впевнені у способі приготування.
Досить цікавим є термін зберігання компотів. Якщо напій приготований з фруктів, які містять кісточки, термін зберігання складає не більше 12 місяців, а якщо з ягід, які не мають кісточок, споживати такі продукти можна протягом 18 місяців. Це зумовлено наявністю всередині кісточки амигдаліну, який при тривалому зберіганні трансформується в синильну кислоту, що дуже шкідлива для здоров'я людини.
Також варте уваги зберігання консервів після відкриття. Наявність у консерві оцту і лимонної кислоти знову ж таки збільшує термін придатності до п'яти днів. Але ідеальним терміном зберігання після відкриття будь-якої консерви є 24 години.
Щоб убезпечити себе та рідних від зіпсованих закруток, потрібно звертати увагу на такі характерні ознаки в консерві:
-
деформація кришки (це свідчить про помилку, допущену при приготуванні продукту, і в ньому завелись мікроорганізми);
-
помутніння маринаду чи компоту;
-
наявність плісняви всередині банки;
-
білий наліт на продуктах.
В таких випадках вживання страви категорично заборонено.
Жмеринське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області