Копайгородська селищна громада
Вінницька область, Жмеринський район

Смакуйте з користю: яких правил варто дотримуватися при купівлі кавунів і динь!

Дата: 22.08.2024 16:16
Кількість переглядів: 41

Сезон кавунів і динь в Україні припадає на серпень-вересень. Утім, є низка чинників, зокрема зміни клімату, нераціональне застосування пестицидів та агрохімікатів, котрі прискорюють дозрівання цих плодів,тож вони з’являться в супермаркетах іна ринках вже з початку липня. У рослинах нітрати наявні завжди, адже це природне джерело азоту. Тому не існує таких харчових продуктів, які у своєму складі зовсім не містили б нітратів. Позбутися цих речовин неможливо, навіть якщо взагалі не застосовувати добрив. Нітрати утворюються і в людському організмі під час процесів обміну речовин. Кавуни та дині, які достигли до середини липня, максимально накопичують великі концентрації нітратів. Найчастіше їхній рівень перевищує норму в динях

Коли нітрати потрапляють в організм, утворюються небезпечні сполуки, такі як нітрозаміни, які вкрай шкідливі для людини. Вони накопичуються в організмі здебільшого в печінці та спричиняють гастрит, холецистит, панкреатит та інші хвороби.

Найкраще купувати баштанні у сезон, на агропродовольчих ринках або в супермаркетах та магазинах, бо на агропродовольчих ринках працюють лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускають до реалізації.

З метою профілактики харчових отруєнь, недопущення реалізації на агропромислових ринках області небезпечних кавунів та динь, лише з 01 по 11 серпня в державних лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи було проведено 618 досліджень баштанних культур на визначення залишкової кількості нітратів. 500 кг динь було не допущено в реалізацію через значне перебільшення допустимих показників концентрації нітратів у Тульчинському районі та м. Ладижин. Нагадуємо, для динь вона не повинна перевищувати 90 мг/кг сирої маси, для кавунів - 60 мг/кг. Ще 60 кг кавунів не було допущено до реалізації із-за механічних ушкоджень та недостатнього ступеню зрілості.

Кожен покупець повинен знати, що на офіційних ринках працюють лабораторії ветеринарно–санітарної експертизи, без дозволу яких овочі та фрукти не допускаються до реалізації. Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів тощо.

На вимогу покупця продавець зобов’язаний показати експертний висновок лабораторії, у якому зазначена дата перевірки, відомості про реалізатора і вміст нітратів.

Існує декілька правил при купівлі баштанних, дотримання яких вбереже від отруєння цими ягодами: при виборі кавунів та динь потрібно звертати особливу увагу, щоб кавуни були середньої величини - кілограмів 5-7, а дині 1-2 кг. У величезних кавунах та динях може бути надлишок азотних добрив.

Хвостик має бути сухим, але не відірваним. Зелений хвіст - гарантія незрілого плода. Стиглий кавун має резонувати, адже м'якоть зрілого плоду має мікропорожнечі. М’якоть кавунів та динь має бути однорідною. Жовтуваті жилки, попри суперечливі переконання, можуть свідчити про не найкращу якість ягід

 

  • У жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках. Це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;

  • Уторгових точках, які розташовані на узбіччях автошляхів, кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Не варто робити покупку у тих продавців, у яких ягоди складені купами просто на землі.

  • Не купуйте розрізані навпіл кавуни та дині. Цим самим ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. Якщо вони ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується;

  • Не слід купувати баштанні з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів;

  • Перед споживанням баштанних, їх обов’язково треба помити під проточною теплою водою; 

  • Коли вживаєте кавун і диню, не доїдайте до шкірки, бо саме в ній сконцентрований найбільший вміст нітратів; 

  • Розрізані кавуни та дині можна зберігати в холодильнику не більше однієї доби.

 

Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів – це серпень- вересень.

Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживлсжби у Вінницькій області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь