Копайгородська селищна громада
Вінницька область, Жмеринський район

Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області ІНФОРМУЄ!!!

Дата: 02.05.2024 09:50
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

Туберкульоз великої рогатої худоби й інших тварин завдає значні економічні збитки сільському господарству й становить суттєву загрозу здоров’ю людей.

     Збудник туберкульозу належить до роду MycobacteriumMyc Tuberculosis – збудник туберкульозу людини; Myc. Bovis – збудник туберкульозу великої рогатої худоби. З організму збудник виділяється з харкотинням, фекаліями, молоком, рідко – із сечею та спермою. Факторами передавання збудника є повітря, корми, вода, підстилка та інші предмети, забруднені виділеннями хворих тварин. Зараження на туберкульоз сприйнятливих тварин відбувається через дихальні шляхи і травний канал. Велика рогата худоба інфікується в основному під час вдихання дрібних крапель, що відкашлюються хворими тваринами, або часточок пилу, в яких міститься збудник. Дуже рідко відбувається внутрішньоутробне зараження, а також через соски вимені, кон’юнктиву, слизові оболонки статевих органів і шкіру. Телята заражаються при згодовуванні їм не знешкодженого молока від хворих корів

     Клінічні ознаки хвороби. Найвищу небезпеку захворювання становить для молодняка. У молодих телят найчастіше діагностується гостра форма перебігу патології. Діагностувати захворювання вдається шляхом проведення внутрішньошкірної проби. У дорослих особин хвороба протікає трохи інакше, відзначається хронічний перебіг туберкульозу, тривалий час відсутні будь-які симптоми. Як правило, з моменту зараження до прояву перших ознак проходить орієнтовно два – три тижні. Часом тривалість інкубаційного періоду може становити кілька місяців. У тварин з сильною імунною системою бактерія може перебувати в пригніченому стані роками, але при цьому худоба є джерелом інфекції і заражає інших особин і людину. У великої рогатої худоби виділяють дві основні форми захворювання – легенева та плеврова. Перша супроводжується розвитком такої клінічної картини: осередок захворювання розташовується в грудях. Ось чому корова кашляє при ураженні туберкульозом. При цьому чути короткий і сухий кашель. Патологічний стан супроводжується утрудненим вранці диханням, після тривалого лежання корова голосно і довго покашлює. У міру прогресування хвороби з’являється задишка і відхаркування мокроти. З носа і ротової порожнини тварини відчувається неприємний сторонній запах, може текти секрет.        Якщо прикласти до ребер вухо, будуть чутні різні сторонні шуми, наприклад, скрипи, потріскування і т.д. Худоба стрімко втрачає свою вагу. Шкірний покрив потовщується, туберкульоз вимені у корів супроводжується утворенням ущільнень. Це збільшені в розмірах залози, такі ж знаходяться і на шиї. Основним симптомом зараження ВРХ є утворенням цих вузликів, їх діаметр досягає 10 см. Досить часто в легенях при перебігу хвороби відбувається гнійний запальний процес. Хвороба може вразити худобу будь – якого віку, зміни можуть бути непомітні для господаря. Хвороба може бути виявлена лише після забою.

     Основними методами діагностики туберкульозу є: зажиттєвий – клінічний огляд, внутрішньошкірна туберкулінова проба (алергічні дослідження) та посмертний – патолого-анатомічне та бактеріологічне дослідження.

     Найбільш поширений – алергічний метод виявлення цього захворювання. Тваринам роблять ін’єкцію 0,2 мл вакцини з туберкуліном в середню третину шиї та вичікують 3 дні. Якщо місце уколу збільшилося на 3 мм і більше, спостерігаються хворобливі відчуття, підвищується температура, то результат вважається позитивним.

Оскільки туберкульоз є небезпечним захворюванням як для тварин так і  для людей,  власникам тварин потрібно відповідально відноситись до проведення діагностичних досліджень на туберкульоз (туберкулінізації) спеціалістами ветеринарної медицини, що будуть проводитися в травні 2024 року.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь