Копайгородська селищна громада
Вінницька область, Жмеринський район

Дотримання правил безпечного поводження з пестицидами та агрохімікатами є запорукою збереження власного здоров’я та запобігання забрудненню навколишнього природного середовища.

Дата: 02.05.2024 08:43
Кількість переглядів: 34

Фото без опису

З початком  весняно-польових робіт  гостро постає проблема безконтрольного застосування  пестицидів та агрохімікатів, що призводить до пагубних наслідків для навколишнього середовища та завдає непоправної шкоди здоров’ю людей.

       Застосування пестицидів та агрохімікатів регулюється законами України, які є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами та організаціями, приватними господарствами та особами, котрі здійснюють будь-які дії з пестицидами. На даний час в Україні поводження з пестицидами та агрохімікатами регламентовано законами України «Про пестициди та агрохімікати», «Про захист рослин», Перелік пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні і доповненнями до нього, ДСП 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України».

     Вимоги санітарного законодавства щодо застосування пестицидів та агрохімікатів суб’єктами господарювання передбачають своєчасне інформування представників влади про заплановані роботи. Зокрема, не менше ніж за дві-три доби до початку здійснення кожної хімічної обробки суб’єкти підприємницької діяльності повинні сповіщати голів громад, власників суміжних сільгоспугідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів та агрохімікатів. Перед проведенням обробок об’єктів, розташованих у межах або поблизу населених пунктів, у радіусі 200 м від меж ділянок необхідно встановити попереджувальні знаки «Обережно! Застосовано пестициди!». Інформацію необхідно доводити за допомогою засобів масової інформації (радіо, преса), інформуванням районної адміністрації, сільських рад, асоціацій фермерів, бджолярів та інших, розміщенням об’яв у суміжних населених пунктах у місцях масового доступу населення (дошках об’яв, автобусних зупинках, біля магазинів і т.п.). Отримавши повідомлення, представники влади зобов’язані інформувати мешканців населених пунктів, власників пасік, рибогосподарств, керівників лікувально-профілактичних закладів на території населеного пункту про застосування пестицидів агропідприємством та забезпечити контроль за здійсненням цих заходів.

     Обробка рослин повинна здійснюватися суворо за показаннями з обов’язковим урахуванням економічної межі шкідливості, ступеню розвитку хвороб рослин і бур’янів, прогнозу погоди. Роботи з пестицидами слід проводити в ранкові (до 10) і вечірні (19 – 22) години при мінімальних висхідних повітряних потоках. Як виняток, допускається здійснення робіт у денні години в похмурі та прохолодні дні. У період здійснення робіт у радіусі 200 метрів від меж ділянок, які обробляють, повинні бути встановлені попереджувальні знаки. Санітарна зона від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення робіт з догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 метрів, при штанговому і гербігації дощуванням – 300 метрів. Здійснення сільськогосподарських робіт на ділянках, де використовували пестициди, дозволяється лише після закінчення строків, які гарантують їхню безпеку, регламентованих з урахуванням хімічних властивостей пестицидів, кумулятивних властивостей, токсичності, відділених ефектів, стійкості в навколишньому середовищі та інших вимог. Впродовж відповідного періоду  не допускається й випасання худоби та птиці, сінокіс на оброблених пестицидами ділянках.

  До роботи з пестицидами допускаються особи, які пройшли медичний огляд, мають спеціальну підготовку та відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами.

          В межах населених пунктів  також визначено Правила застосування пестицидів та агрохімікатів:

- для обробки індивідуальних садів та городів в межі населеного пункту дозволяється застосовувати препарати, дозволені до використання в Україні;

-купувати засоби захисту рослин у офіційних дистриб’юторів або в спеціалізованих магазинах;

-виконувати умови зберігання препаратів;

-під час роботи із засобами захисту рослин не палити, не вживати напої та їжу;

-дотримуватись загальних вимог індивідуального захисту органів дихання та очей, шкіри рук, після проведення робіт ретельно мити руки та інші відкриті ділянки тіла водою з милом, змінити одяг;

-роботи із засобами захисту рослин слід виконувати в ранкові та вечірні години;

-дотримуватись інструкцій щодо приготування розчинів;

- у разі підозри на отруєння звернутися до лікаря.

        При проведенні обробок індивідуальних садів і городів засобами захисту рослин, необхідно дотримуватися вимог ст.103 «Зміст добросусідства» Земельного кодексу України, відповідно до якої власники та землекористувачі земельних ділянок повинні обирати такі способи використання земельних ділянок, згідно з якими, власникам, землекористувачам сусідніх земельних ділянок завдається найменше незручностей (в т.ч. неприємні запахи). Законодавством передбачено, що власники та землекористувачі земельних ділянок можуть вимагати припинення діяльності на сусідній земельній ділянці, яка може призвести до шкідливого впливу на здоров’я людей, тварин, повітря, земельні ділянки.

      Дотримання правил безпечного поводження з пестицидами та агрохімікатами є запорукою збереження власного здоров’я та запобігання забрудненню навколишнього природного середовища.

          Статтею 20 Закону України «Про пестициди і агрохімікати» визначено, що порушення законодавства про пестициди і агрохімікати тягне за собою цивільну, дисциплінарну, адміністративну або кримінальну відповідальність, згідно з чинним законодавством.

 

                                                                              Відділ державного нагляду за                дотриманням санітарного законодавства

                               Жмеринського районного управління  Головного управління

                                                        Держпродспоживслужби у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь