Власникам колодязів необхідно дотримуються вимог санітарного законодавства при користуванні, облаштуванні та утриманні
Вважається, що найкраща якість характерна для артезіанських вод, які розташовані на великій глибині від поверхні землі і є захищеними від зовнішнього забруднення. На території Жмеринського району артезіанські свердловини широко використовуються для забезпечення населення централізованим водопостачанням, проте, ще значна частина мешканців, особливо садибної забудови, для господарсько-питного водопостачання використовує воду з колодязів (приватних і громадських).
Згідно санітарних вимог, колодязі слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території вище за течією ґрунтових вод на відстані не менше 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше 50 м (для індивідуальних колодязів – не менше 20 м) від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби. Слід також ізолювати колодязь від проникнення дощових і талих вод, спорудити перехоплюючі канави. Стінки колодязя бажано облаштовувати бетонними або залізобетонними кільцями, які мають бути щільними. Підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше, ніж на один метр. Для опущення в колодязь людини з метою його чистки та ремонту, в стінки колодязя необхідно вставити металеві скоби, розміщені у шахматному порядку на відстані 0,3 м одна від одної. Наземна частина колодязя (оголовок), призначена для захисту шахти від забруднення, влаштовується не менш, як на 0,8 м вище поверхні землі. Оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку. Навколо колодязя необхідно робити глиняний замок або бетонувати майданчик (радіусом не менше 2 м) з ухилом від колодязя. Біля колодязя слід розмістити підставку для відер.
Власникам колодязів необхідно дотримуються вимог санітарного законодавства при користуванні, облаштуванні та утриманні колодязів, проводити періодичний контроль безпечності та якості питної води, адже тривале вживання забрудненої води негативно впливає на стан здоров’я і є вкрай небезпечним. Кишкова паличка або бактерії групи кишкової палички - показники епідемічної безпеки питної води, наявність яких у воді може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини і призвести до епідемічних ускладнень серед населення у вигляді групових та масових випадків захворювання інфекційних хвороб. Вода, забруднена нітратами, надзвичайно небезпечна для дитячого організму, а особливо для дітей у перші місяці життя, є ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії. Чутливими до нітратів є також люди похилого віку, хворі на анемію, дихальну та серцево-судинну системи. Перевищення норми жорсткості води для пиття теж має негативний вплив на здоров’я людини. Крім істотного погіршення стану шкіри і волосся, що є тільки зовнішнім проявом, солі відкладаються в організмі, що призводить, порушення обміну речовин в організмі людини, хвороб суглобів, сечостатевої та серцево-судинної систем.
Враховуючи викладене, з метою профілактики та запобігання хворобам, зміцнення здоров’я населення, покращення якості та збільшення тривалості життя Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендує:
- щорічно проводити обстеження, поточний ремонт, чищення та дезінфекцію колодязя. Після кожного ремонту або чищення слід проводити дезінфекцію споруди та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження її безпечності та якості;
-утримувати колодязі в належному санітарно-технічному стані, звернути увагу на наявність герметичної відмостки, накриття, підставки для відра та чистого відра;
-використовувати для питних потреб воду з колодязів лише після отримання інформації щодо її відповідності діючим санітарним нормам на підставі проведених лабораторних досліджень;
-у разі невідповідності якості води нормативним показникам, звернутись в спеціалізовану організацію з метою проведення очистки та дезінфекції колодязю;
-не допускати облаштування поблизу колодязів вигрібних ям, надвірних туалетів, гноєсховищ, а також миття транспорту та вигул тварин (птиці);
-для питних потреб вживати кип'ячену воду;
-використовувати у побуті фільтри для очистки води, адже їх правильне застосування значно покращує якість питної води.
Дотримання таких простих рекомендацій допоможе вам уникнути захворювань, пов'язаних із вживанням питної води!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області