Якщо ви, все ж таки, вирішили збирати гриби, дотримуйтесь наступних правил
Одними з найдивовижніших мешканців нашої планети є гриби. Гриби виживають у найекстримальніших місцях і можуть пристосуватись, до будь-яких умов навколишнього середовища. Їх кількість та різноманітність вражають, а витривалість та унікальність дивують. Вони є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів та мінеральних речовини. Клітковина хітин, що міститься в грибах, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, саме тому вони вважаються "важкою" їжею.
Вживати гриби не рекомендовано дітям до 12 років, літнім людям, вагітним та жінкам, які годують грудьми.
Усі гриби поділяють на отруйні, неїстівні, їстівні та умовно-їстівні.
До отруйних відносять, зокрема, бліді поганки, мухомори, несправжні опеньки тощо. Неїстівними називають ті, що не є отруйними, але мають неприємний смак або запах. Серед них жовчний гриб, помилковий дощовик та інші. До умовно-їстівних належать гриби, що втрачають отруйні властивості, якщо їх правильно обробити – засолити, засушити, зварити тощо. Це, наприклад, вовнянки, чорні грузді, сморчки, строчки, сироїжки тощо. Безпечно вживати в їжу можна печериці, підберезовики, рижики, гливи, опеньки, маслюки, лисички, білі гриби (боровики), грузді, моховики та інші. Із 2 тисяч видів грибів, що трапляються в Україні, до їстівних належать лише 500.
Жмеринське районне управління Головного управління Держпрод-споживслужби у Вінницькій області звертається до жителів та гостей району з проханням ще раз подумати перед тим, як прийняти сумнівне рішення про збір та вживання дикорослих грибів.
Якщо ви, все ж таки, вирішили збирати гриби, дотримуйтесь наступних правил: не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені зовнішні ознаки, уважно оглядайте їх, звертайте увагу на колір капелюшка, губки та ніжки, у кожного виду грибів вони різні; збирайте лише добре відомі гриби, за найменших сумнівів гриб слід викинути; не збирайте грибів, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіоактивно забруднених територіях; не збирайте грибів під час посухи, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини; не куштуйте сирі гриби; варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин; зберігайте готові гриби в холодильнику в емальованому посуді не більше доби; не їжте дикорослі гриби, а замініть їх на вирощені штучно, які можна придбати в магазинах. В жодному разі не купуйте свіжі/сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Купуйте гриби у місцях, де вони проходять відповідний контроль!
Симптоми отруєння грибами можуть з'явитися у період від 30 хвилин до кількох діб, залежно від виду грибів, які ви вживали: запаморочення, нудота, похолодіння рук та ніг, галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності, судоми тощо.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
терміново телефонуйте до "швидкої" - загальний номер 103; промийте шлунок водою; пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) - це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
прийміть сорбенти.
Рештки грибів чи страв, які вживали з грибами, не можна викидати, адже це допоможе встановити причину отруєння, а також призначити правильне лікування.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти, це може прискорити всмоктування токсинів у організм!
Бережіть своє здоров'я та життя!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області