Копайгородська селищна громада
Вінницька область, Жмеринський район

Увага важлива інформація !

Дата: 27.04.2023 09:16
Кількість переглядів: 148

Фото без опису

Жмеринське районне управління Головного  управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області звертає увагу, що на території району зареєстровано випадок захворювання на ботулізм з 1 потерпілим.  За  оперативними даними  з початку 2023 року по Україні зареєстровано 5 випадків захворювання на ботулізм з 7 потерпілими, всі випадки пов’язані із вживанням продукції домашнього виготовлення: м’ясних консервів, консервованих грибів,  річкової копченої риби (щуки) .

           Ботулізм — це гостре токсико-інфекційне захворювання, яке зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила ботулотоксини внаслідок забруднення її та розмноження збудника Clostridium botulinum. Бактерії ботулізму анаероби, тобто можуть існувати виключно в місцях з відсутністю повітря. В анаеробних (безповітряних) або наближених до них умовах спори активізуються і починають виділяти токсини, які в 375000 разів сильніші за отруту гримучої змії. Причиною ботулізму найчастіше стають консерви домашнього приготування, копчена, в’ялена м’ясна і рибна продукція, а також продукти, в яких є умови для розвитку анаеробних збудників та токсиноутворення. В умовах звичайного зовнішнього середовища, ботулотоксини можуть зберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах – на протязі багатьох років. Спори бактерій надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів, так як можуть витримувати п’ятигодинне кип’ятіння і гинуть лише через 30 хвилин при температурі 120 градусів. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не можна виявити візуально, навіть консерви, у яких усе гаразд із терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими. Ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

           Значно рідше ботулізмом можна заразитись через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко. Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

          З метою попередження захворювань на ботулізм, не рекомендується:

консервувати в герметично закупорених банках м’ясо і рибу, які є найбільш сприятливим середовищем для розвитку збудника ботулізму;

консервувати гриби, овочі та фрукти, при переробці яких неможливе повне звільнення від залишків землі та піску, що вміщують спори;

• не купувати на ринках у приватних осіб, тим більше у місцях несанкціонованої торгівлі м’ясні, грибні, овочеві, фруктові консерви, герметично закупорені в банки, а також рибу солону, в’ялену та копчену, копчені м’ясопродукти, виготовлені в домашніх умовах;

• не купувати консерви у бомбажних банках і з наявністю плісняви.

          За найменшої підозри на ботулізм, а саме: порушення близького зоруви не можете читати текст, але добре бачите предмети , перед очима з'являється «сітка», «імла», двоїння в очах; важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає); підвищена стомлюваність, м’язова слабкість («ноги ватяні»); запаморочення; ураження м’язів шиї та кінцівок (порушення ковтання «клубок у горлі») можливі короткочасні ознаки ураження травної системи (сильно виражена сухість у роті; нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потімстадія парезу кишківника (здуття живота, закреп), негайно зверніться до лікаря. Пам’ятайте, інкубаційний період при харчовому ботулізмі може бути  від 8 годин до 10 діб,  клінічні прояви можуть відрізнятися дуже суттєво, що в значній мірі обумовлено дозою і типом ботулотоксину. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.  Ускладненнями, що приводять до смерті хворого, є зупинка дихання і серця. Самолікування категорично забороняється! Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. При виникненні захворювання підозріла продукція повинна бути вилучена й піддана лабораторному контролю. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадківвведення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

       Найкращий спосіб захистити своє здоров’яутримуватися від вживання їжі, про якість якої споживачу достаіменно невідомо! Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.  Будьте здорові, бережіть себе і своїх рідних!

 

Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

                                                 Жмеринського районного управління ГУ ДПСС у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь