Остерігайтесь консервованих, солених та в'ялених продуктів домашнього виготовлення!
Через війну багато з нас опинилися в умовах, коли доступу до свіжої і якісної їжі немає. Проте закликаємо з обережністю вживати зимову заготівлю та консерви.
Ботулізм - це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин та може призвести до тяжких наслідків. Водночас, у більшості випадків можна уникнути ботулізму, якщо дотримуватися простих харчових правил:
- не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук на вулицях та стихійних ринках;
- уникайте споживання м'ясних та грибних консервів;
- уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їх якості або не впевнені, що їх зберігали та/або транспортували належним чином.
Окрім того, не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик харчових отруєнь:
- консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігалися більше року;
- роздуті банки;
- банки зі здутими кришками;
- банки, в яких порушено герметичність;
- банки, з яких відчувається дивний або неприємний запах.
Перші симптоми захворювання можуть виникнути вже через 2 години після споживання зараженої їжі, але найчастіше вони з’являються через 12–24 години. Бувають випадки, коли симптоми виникають і значно пізніше — наприклад, на четверту добу.
Симптоми ботулізму:
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім — стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- ураження м’язів шиї та кінцівок;
- порушення близького зору — ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
- сильно виражена сухість у роті;
- важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
- запаморочення.
У тяжких випадках людину турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці. Розвивається дихальна недостатність.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання!
Відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства
Жмеринського районного управління ГУ ДПСС у Вінницькій області