Увага! В Бершадській громаді введено карантин через африканську чуму свиней.
На території Бершадської громади оголошено надзвичайну ситуацію місцевого рівня через виявлення вірусу африканської чуми свиней. Карантинні обмеження введено у Війтівському та Сумівському старостинських округах і діятимуть протягом 40 діб.
Звертаємо увагу, що африканська чума свиней не становить небезпеки для людини, проте є смертельною для свиней.
Засобів для імуно-профілактики хвороби ще не існує. Лікуванню АЧС не піддається.
З метою запобігання занесення вірусу АЧС в господарства всіх форм власності рекомендуємо:
– Утримувати свиней в закритих, надійно ізольованих приміщеннях (закритий режим роботи).
– Недопускати вигулу свиней та їх контакт з іншими тваринами чи сторонніми людьми.
– Проводити щоденний ретельний огляд тварин з метою виявлення захворівших.
– Регулярно здійснювати очистку приміщень, у яких утримуються свині.
– Обслуговування тварин проводити лише у спецодязі, при цьому використовувати лише інвентар закріплений за кожним приміщенням.
– Постійно вести боротьбу з гризунами.
– Не допускати відвідування господарств, тваринницьких приміщень сторонніми особами.
– Не купувати неідентифікованих свиней у невстановлених для цього місцях, без супровідних ветеринарних документів, що підтверджують їх здоров’я та епізоотичне благополуччя територій їх походження.
– Забій тварин проводити лише після передзабійного клінічного огляду спеціалістом державної служби ветеринарної медицини.
– Реалізовувати продукти забою лише після проведення ветеринарно-санітарної експертизи.
– Не купувати м’ясні продукти в невстановлених для цього місцях та на стихійних ринках.
- При виявленні клінічних ознак захворювання або при виникненні підозри на захворювання,при загибелі свиней негайно повідомити спеціаліста державної установи ветеринарної медицини за яким закріплений ваш населений пункт.
- Обов’язково забезпечувати доступ представників Держпродспоживслужби до свиней для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.
– Трупи тварин, побічні продукти їх життєдіяльності, продукти забою та переробки непридатні для споживання людиною утилізувати згідно Закону України «Про відходи».
– Не переробляти трупи свиней, та/або туші вимушено забитих свиней.
– Не використовувати харчові відходи для годівлі тварин.
– Не використовувати для напування свиней воду з інших джерел окрім як з артсвердловин.
– Періодично проводити дезінфекцію приміщень, в яких утримуються свині.
Проведення дезінфекції тваринницьких приміприміщень, побудованих із пористих матеріалів (цегла, піноблоки, газоблоки тощо) не гарантує стовідсоткового знищення вірусу, бо він може глибоко проникати в структуру таких будівельних матеріалів.
Власники свиней, пам’ятайте – лише суворе дотримання перерахованих вимог дасть можливість уникнути виникнення захворювання та економічних збитків.
При підозрі на захворювання чи загибель свиней необхідно негайно інформувати Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області за тел.: Бар (0432) 65-73-45; Жмеринка (0432) 65-73-46; Шаргород (0432) 65-73-47.
Відділ безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини
Жмеринського районного управління ГУ ДПСС у Вінницькій області