Правила приготування до Новорічних свят
Під час різдвяних та новорічних свят збільшується ризик виникнення харчових отруєнь. Якщо продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми.
Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:
сирі яйця;
непастеризоване молоко;
домашня консервація;
сирі м'ясо, риба та морепродукти;
м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
кондитерські вироби з кремом.
Щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв вдома, слід дотримуватися таких правил:
1.Обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищати кухонні поверхні та приладдя.
2.Сирі та готові продукти слід нарізати на окремих дошках. Треба мати окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
3.Термічно обробляти сирі продукти перед вживанням. Важливо переконатися, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
4.Стежити за свіжістю продуктів. Слід перевіряти термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — це необхідно викинути.
5.Не залишати їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу прибрати їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець
6. Не готувати заздалегідь та велику кількість їжі.
Дотримуючись цих простих правил Ваше новорічне свято пройде без ризиків.
Жмеринське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області