Копайгородська селищна громада
Вінницька область, Жмеринський район

Дератизація: для чого та де її проводять?

Дата: 30.09.2024 11:22
Кількість переглядів: 143

Фото без опису

           Дератизація: для чого та де її проводять?

 Дератизація   – це комплекс заходів для знищення гризунів (щурів, мишей, полівок та ін.). Дератизація є одним із дієвих способів боротьби з гризунами, які є носіями багатьох інфекційних хвороб (чуми, туляремії, гельмінтозів та ін). Вона має не тільки протиепідемічне, але й економічне значення, оскільки гризуни наносять як  економічний збиток в побуті, так і  завдають великої шкоди сільському господарству, знищуючи посіви, пошкоджуючи зелені насадження, сади та інше. 

             Дератизацію необхідно проводити:

  • на об’єктах торгівлі харчовими продуктами (ринки, супермаркети тощо);

  • на об’єктах громадського харчування (їдальні, кафе, ресторани тощо);

  • у готелях і гуртожитках;

  • у виробничих приміщеннях (заводи, підприємства харчової промисловості, тваринництва, птахівництва і т.д.);

  • дитячих таборах;

  • у лікувально-профілактичних установах (клініки, госпіталі, лікарні, пологові будинки тощо), санаторіях, пансіонатах, профілакторіях;

  • на об’єктах освіти і  культури(дитячі садочки, школи,вищи навчальні заклади тощо);       

  • на об’єктах житлово-комунального господарства (квартири, будинки, офіси тощо).

  • на елеваторах і зерносховищах, складських приміщеннях;

  • на транспорті і портах (судах, вагонах тощо).                                        

У зв’язку з пониженням середньодобової температури повітря можливе заселення нових площ різних приміщень гризунами. Враховуючи динамічність їх розвитку та здатність до розмноження, Жмеринське районне управління ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області нагадує про необхідність проведення профілактичних дератизаційних заходів, які повинні проводитись у житлових, навчальних та інших приміщеннях, будівлях і спорудах, на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та в інших можливих місцях розмноження гризунів, які є потенційними переносниками збудників інфекційних хвороб людей та спільних для тварин і людей (зооантропонозних інфекцій).                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Профілактичні заходи дератизації мають найбільше значення в загальному комплексі дератизаційних робіт, які проводяться в можливих місцях розмноження переносників збудників інфекційних хвороб не рідше двох разів на рік – навесні та восени. Поточні дезінфекційні заходи проводяться систематично, в залежності від епідемічної ситуації      (ст. 33 Закону України від 06.04.2000 № 1645 – ІІІ «Про захист населення від інфекційних хвороб»). До них відносяться: санітарні, будівельно-технічні та агротехнічні заходи.

Санітарні заходи спрямовані на створення умов, які позбавляють гризунів доступу до їжі та притулків. Для цього необхідно постійно проводити ретельне прибирання приміщень; сміття й харчові відходи збирати в залізні сміттєзбиральники або відра з щільними кришками. Продукти харчування необхідно зберігати в місцях, недоступних для гризунів. Не захаращувати підвальні приміщення й комори непотрібними, старими речами, щоб не створювати умови для перебування гризунів.

       Будівельно-технічні заходи полягають у створенні різних перешкод, які позбавляють гризунів доступу в приміщення.

Агротехнічні заходи спрямовані на погіршення умов проживання гризунів, на позбавлення їх сховищ і їжі в польових умовах. Особливе значення має правильне зберігання зерна, сіна, соломи тощо. Оскільки гризуни дуже плідні, винищити їх складно, тому не можна обмежуватися періодичним їх знищенням, необхідно проводити боротьбу з гризунами систематично й регулярно, домагаючись максимального їх зникнення.

 

Відділ державного нагляду  за дотриманням санітарного законодавства Жмеринського районного управління ГУ ДПСС   у Вінницькій області

 

                                                                                                            

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь