Копайгородська селищна громада
Вінницька область, Жмеринський район

Пам’ятка щодо вирощування та реалізації домашньої птиці

Дата: 02.05.2024 08:46
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

Продукція птахівництва займає основне місце в харчуванні людини. М’ясо птиці має значно більше білків, ніж м’со тварин. Показник засвоюваності білків становить 95,7%, що обумовлюється значним вмістом повноцінних білків. Також в м’ясі птиці є калій, натрій, фосфор, залізо, мідь, інші макро- і мікроелементи, а також вітаміни В1, В2, РР. М’ясо курей використовують в дитячому та дієтичному харчуванні.

М’ясні породи курей за  – кохінхін, брама, лангшан, корніш, орпінгтон, доркінг, вага яких сягає 4,5-5,0 кг, добре відгодовуються, мають високий вміст м’яса добре розвинуту мускулатуру з невисокою яйценосністю. Яєчні породи курей – леггорни, мінорки, ломан браун, хайсекс, декалб білий, невеликі за вагою (2,5-3,0 кг), яйцекладка починається в 5 місячному віці і становить  майже 200 яєць на рік, мають менше розвинуті м’язи. М’ясояєчні породи – фоксфчик, плімутрок, рой-айланд, кучинська ювілейна, мають вагу до 3,5-4,0 кг, середня яйценосність 140-180 яєць в рік, несуться з шестимісячного віку, добре відгодовуються, дають гарне м’ясо.

Навесні господар формує куряче стадо, і для цього потрібен молодняк. Ті, у кого ані квочки, ані інкубатора, курчат купуватимуть, і наші поради саме для них.

 Що потрібно знати щоб придбати та виростити здорову птицю:

  1. Купуйте молодняк, підрощений молодняк птиці та дорослу птицю лише на ринках або в інкубаторах;

  2. Завжди цікавтесь наявністю у продавця ветеринарних документів, з даними щодо епізоотичного благополуччя території, проведених щеплень добового молодняка (проти хвороби Ньюкасла) стану здоров’я птиці, у підрощеного молодняка та дорослої птиці - ветеринарних довідок, ветеринарного свідоцтва із зазначенням дати щеплення птиці, стану здоров’я птиці, результатів проведених лабораторних досліджень на грип птиці, сальмонельоз;

3.Звертайте увагу на стан птиці:

повинна бути жвавою, стійкою на ногах з м’яким підібраним животом, щільно закритим пупковим кільцем, чистою клоакою, круглими випуклими блискучими очима, сухим пухом, блискучим, рівномірно розподіленим по всьому тілу, зі щільним корпусом, притиснутими до тулуба крилами, швидко реагувати на звуки. 

Потрібно перевірити й апетит маленьких курчат. Пташеня має почати клювати насипаний для нього корм або хоча б цікавитися ним.

Не беріть курчат, у яких випорожнення пінисті, блідо-жовтого кольору або темно-коричневі з кров’яними цятками — це ознака заразних хвороб.

Переохолоджені або ж хворі курчата будуть згорблені, з перерослими маховими перами.

У хворих пташенят також може бути склеєно засохлим послідом задній прохід. Таких курчат, а також тих, у які маленькі втягнуті животики, купувати не варто.

 

 

Щільність розміщення в клітках при утриманні на підстилці

   Температура та вологість повітря:

 

Вік птиці

Температура, в °C

Вологість,%

1-30 днів

22

60-70

31-60 днів

18

60-70

61-70 днів

16

60-70

71-150 днів

14-16

60-70

151-210 днів

12-16

60-70

дорослі

12-16

60-70

 

Норми потреби води для птиці  (на 1 голову, літрів на добу)

 

Вік

Оптимально

В літній період, при температурі 30-35 °C

Молодняк птиці 1-150 днів

0,15-0,23

 

Індичата 1-120 днів

0,45-0,56

0,58-0,70

Каченята 1-120 днів

0,32-0,5

0,43-0,71

Гусенята 1-180

0,46-0,77

0,52-1,00

 

Температура води повинна бути в літній період до + 25 °C, в зимовий час 14-16 C.

  1. Придбавши птицю необхідно протягом 30 днів забезпечити її профілактичне карантинування, утримуючи її окремо від загального птахопоголів’я в чистому продезінфікованому приміщенні.

  2. Для профілактики захворювань птиці необхідно забезпечити такі умови:

дотримання параметрів мікроклімату, температури та вологості впродовж всього віку. В день доставки молодняка в особисте господарство температура повинна бути  + 25 - 26 °C;

  • норм щільності;

  • правил особистої гігієни при обслуговуванні: мати спеціальний одяг, після роботи з птицею необхідно змінити одяг та вимити руки з милом;

  • своєчасне прибирання годівниць, видалення посліду , проведення дезінфекції сідала, кліток, приміщень, обладнання та інвентаря;

  • виявлення та знищення ектопаразитів і мишеподібних гризунів;

  • достатню кількість води та її заміну, миття поїлок (2,0% розчином кальцинованої соди з послідуючим промиванням проточною водою);

  • наявність:

безпечних та якісних кормів, з ветеринарними довідками, експертними висновками (не використовувати плісняві, цвілі, почорнілі, затхлі, вражені кліщем, засмічені домішками, з питомою вагою більше 0,7 % кухонної солі);

повноцінних раціонів;

сухого підстилкового матеріалу, який зберігається у закритих ємкостях або приміщеннях;

зберігання кормів у сухих закритих ємкостях.

створення умов для унеможливлення контакту молодняка з птицею різного віку;

улаштування:

легких зручних годівниць, з доступом до них у будь-який час;

піщаних ванн для звільнення від надшкірних паразитів;

оптимальних параметрів освітлення: розміщення світильників на висоту 1,7-1,8 м від підлоги та тривалість освітлення -14-16 год.

проведення:

регламентованої вакцинації  птиці:

проти хвороби Ньюкасла (кури, індики, перепели) в 15-20 денному віці, 90-денному віці та в подальшому кожні 6 місяців (весна - осінь);

протипаразитарної обробки, з врахуванням 14 денного інтервалу між обробкою та вакцинацією;

  1. Щоденно спостерігайте за фізіологічним та клінічним станом птиці, поїданням кормів, споживанням води, приростом ваги, станом пір’яного покриву, поведінкою;

  2. При виявленні будь-яких відхилень або підозр, загибелі птиці негайно повідомте Жмеринську районну державну лікарню ветеринарної медицини або її дільниці для встановлення причини/діагнозу.

 

Жмеринське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь