Як з’їсти ранні овочі і не отруїтися.
ПАМ’ЯТКА
Як з’їсти ранні
овочі і не отруїтися:
Секрети вибору свіжої городини:
Овочі мають бути сухими і мати абсолютно свіжий вигляд (не зморщені)
На овочах не повинно бути жодних пошкоджень, а також вм’ятин, вони мають бути абсолютно цілими. Приміром, якщо на редисці є тріщини, які зарубцювалися, - це свідчить, що її надмірно зволожували. Якщо ж тріщини свіжі, купувати такий овоч не варто, тому що він швидко згниє.
Зелені корінці помідорів підкажуть, що овоч свіжий. Сухі ж будуть свідчити,
що томати вже давненько перебувають на прилавку.
Перш, ніж купувати огірки, їх варто уважно роздивитися: якщо вони пружні на дотик, а квіточка трохи зів’яла, - свіжі. Прим’ятий та м’який на дотик огірок «натякає» на те, що він не користується попитом у покупців. До речі, такий овоч не буде смачним.
Вибираючи свіжий салат, пам’ятайте, що листя цього овоча не повинно мати
гнилих вкраплень.
Основні правила безпечного споживання ранньої городини:
Перед споживанням овочі необхідно вимити під проточною водою ( не просто
сполоснути, а саме добре вимити).
Цікаво, що кожен овоч потребує особливого «ставлення» до себе: наприклад,
у боротьбі з нітратами, які містяться в зелені, допоможе вимочування в
холодній воді протягом двох годин.
Для «знешкодження» огірків та редьки, не зайвим буде обрізати їх кінчики.
З огірків і кабачків бажано також зчищати шкірку – саме в ній накопичується
більша кількість нітратів.
Перед тим, як нарізати овочі для салату, потрібно позрізати всі тріщини й
зіпсовані місця.
Для приготування салату рекомендують брати лише верхівки зелені, стебла
краще зрізати.
В салат варто додати столову ложку лимонної кислоти, котра заблокує
перетворення в організмі людини безпечних нітросполук на небезпечні під
впливом нітробактерій, які містяться в овочах.
Залишки зелені не варто зберігати в холодиль